Propòsits d’any nou

Amb l’inici de l’any és freqüent fer-nos un llistat de bons propòsits a aconseguir al llarg de l’any que tot just treu el cap. Són habituals propòsits com anar al gimnàs, deixar de fumar o trobar parella. Tanmateix, és igualment freqüent que aquests propòsits no s’aconsegueixin i que ens quedem amb un sentiment de frustració o fracàs. Què ens pot estar passant? Per què l’entrada al mes de gener ve acompanyada de bones voluntats que se’ns fan difícils de complir? 

L’inici de l’any és vist sovint com un full en blanc, immaculat, on poder escriure, deslliurats dels errors del passat, un futur perfecte i ideal. Aquest ideal pot tenir a veure amb ideals d’altres persones o dictats de la societat en general, però que són aliens a nosaltres mateixos; el “borrón y cuenta nueva” no acostuma a donar bons resultats donat que és complicat canviar coses del futur sense tenir en compte el que carreguem a la nostra “motxilla personal”.

De vegades els propòsits d’any nou són decisions impulsives, on no hi ha pogut haver una reflexió pausada, i tan ràpid com pugen, baixen… Podem preguntar-nos per què no hem pogut pensar amb calma en allò que diem que volem però que fracassem repetidament en aconseguir… Potser sense adonar-nos-en, evitem pensar en les causes que hi ha sota aquests fracassos perquè fer-ho ens fa mal d’alguna manera; així i tot, si volem superar les nostres dificultats i continuar creixent com a persones, ens n’haurem de poder ocupar. Per exemple, volem deixar de fumar però ens resulta dolorós ocupar-nos del neguit que està a la base d’aquest hàbit, de manera que al final hi tornem de nou.

La psicoteràpia psicoanalítica ens ajuda a connectar amb els nostres desitjos i amb les nostres pors i resistències i d’aquesta manera trobar el millor camí per assolir el que ens plantegem, tenint en compte tots els factors en joc. Es tracta de fer un treball pausat, pensat i significatiu emocionalment que ens permeti definir i aconseguir uns propòsits genuïnament nostres. 

Per descomptat, qualsevol època de l’any és bona per plantejar-nos canvis, no només l’inici de l’any, i per què no,  començar amb el propòsit de fer una consulta a un psicoterapeuta. 

Bon any nou.

Carmen Monsonís Gómez. Psicòloga General Sanitària. Número de col·legiada al COPC: 22026

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s